Professionele begeleiding bij kanker

Na de diagnose  ...

Horen dat je ernstig, of zelfs ongeneeslijk ziek bent heeft een onvoorstelbaar diepe impact.

Zodra de diagnose gesteld is komt er heel veel op je af en er wordt onmiddellijk psychisch en fysiek heel veel van je gevraagd. De middelen om de ziekten  te lijf te gaan zijn divers en hebben een grote impact : lichamelijk: chirurgie, medicijnen , revalidatie ,bestraling, chemotherapie en vaak zelfs een combinatie van verschillende behandelingen.

Dit vraagt het uiterste van je en is erg uitputtend zowel geestelijk als lichamelijk. Wellicht heb je steun aan je naasten en de begeleiding van de specialisten en hun teams.

Deze slopende periode kan ervaren worden als een rit in een rollercoaster met een defect aan de remmen!

Wat kan mij helpen ?

Je kunt de strijd met ziekten naast de reguliere behandeling op nog een manier aangaan, namelijk door met je hoofd je ziekte te lijf gaan.

Van binnenuit dus kun je op zoek naar je diepe innerlijke kracht. Dat heet psycho sociaal (oncologisch) behandelen.

Hoe werkt de behandeling ?

De behandeling zal zich af gaan spelen in diepere lagen van je bewustzijn, waar je in het dagelijkse leven vaak niets van merkt . Tijdens de behandeling gaan we op zoek naar wat er gebeurt in dat diepe onderbewuste.. We werken met oefeningen om de relatie tussen emotie, onderbewuste en ziekte zichtbaar te maken. Deze oefeningen kunnen je gaan helpen om je innerlijke kracht aan te spreken en in te gaan zetten om deze periode door te komen.

Wat staat mij te wachten bij een behandeling?

De behandeling bestaat voor het grootste deel uit ervaringsgericht werken. Dat betekent we aan de slag gaan om dichter bij de onderbewuste processen rondom de ziekte te komen.

Heel bewust gaan we op zoek naar jouw innerlijk proces . We gaan op zoek naar je diepe onderbewuste deel diep van binnen wat je nauwelijks met woorden uit kunt leggen. We kunnen tijdens behandeling over een aantal dingen praten, maar daarmee raken we je onderbewuste niet aan. De aanpak om bij jouw onderbewuste innerlijk te kunnen komen gaan we doen door, je gevoel op te zoeken, dromen te herbeleven, en je volledige lichamelijke gewaarwording bij bepaalde thema’s te ervaren, een reis te maken door je eigen lichaam, soms gaan we ook aan de slag met je creatieve kant , genoemde methoden zijn eigenlijk tools waar wij uit kunnen kiezen om  de innerlijke processen rondom je ziekte bloot te kunnen leggen. En doen we vanuit de psycho-sociale (oncologische) behandeling alles wat kan bijdragen aan je herstel.

Word ik beter van de behandeling?

Je ziekte zal waarschijnlijk niet als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Vrijwel zonder uitzondering neemt de kwaliteit van je leven toe door een psycho sociale (oncologische) behandeling. Wel kunnen er spontane veranderingen optreden doordat je door de behandeling anders in het leven gaat staan. Dit komt doordat je leert om te gaan met leven met de ziekte en hoe dit in jouw leven te integreren kan zijn.

Als je een ernstige ziekte hebt, ga je die te lijf. Je wordt geholpen door experts, medici. Je wordt ondersteund door naasten en misschien ook wel door een psycholoog. In heel dit proces word jij gescheiden van je ziekte. Het is jij tégen de ziekte. Bij de psycho sociale (oncologische) behandeling zien we dat anders, jij en je ziekte hebben namelijk alles met elkaar te maken.

Niet dat jij de veroorzaker van de ziekte bent,  maar het hoort (nu) wel bij jou. In plaats van ons af te zetten tegen je ziekte zoeken we hem bij de psycho sociale (oncologische)  behandeling juist op. Dat kan confronterend zijn, moeilijk maar ook heel verrassend en uitdagend.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Soms zijn we in een flinke sessie van ruim twee uur klaar. Het kan ook zijn dat twee of drie sessies moeten volgen. Het eerste deel ( 30 minuten ) intake tijdens een eerste afspraak zal niet in rekening worden gebracht , na deze 30 minuten bepaal je zelf of je meteen al aanvang wilt maken met behandeling of laat je liever op een later tijdstip van je horen of er een nieuwe afspraak gemaakt zal gaan worden.

Wanneer de afstand naar mijn praktijk in Leimuiden te groot is, kan behandeling in overleg ook bij jou thuis plaats vinden. Een rustige kamer met wat zitplaatsen is wel een vereiste. Er zal dan  een reiskostentarief van 50 cent per km in rekening gebracht worden naast de behandelkosten.

Hoef ik dan niet meer naar specialist en of huisarts?

Het bezoek aan de huisarts of specialist zal blijven in het belang van jouw welzijn,de psycho oncologische therapie is een complementaire reguliere aanpak en komt dus nooit in de plaats van huisaets of specialist. Er zijn zichtbare kanten en onzichtbare kanten , onbewuste verlangens etc. kunnen als het ware achter je ziekte verstopt zitten. Door de ziekte psycho sociaal (oncologisch) te behandelen gaan we dat waardevolle deel van jouw persoonlijkheid trachten zichtbaar te maken. 

Kan deze behandeling ook voor naasten iets betekenen ?

Ja zeker juist ook voor de naasten kan het heel zinvol zijn om ook psycho sociale steun te vinden en bij zichzelf ook het innerlijk proces te ontdekken. Ziekte heb je eigenlijk samen want juist ook de naasten zijn zeer betrokken en de hele situatie rond ziekte heeft ook impact op hun leven en welzijn. Er kan individueel en later mogelijk ook nog in een gezamenlijke sessie worden gewerkt waardoor betrokkenheid, begrip en steun nog meer op elkaar afgestemd kan worden waardoor het voor alle betrokkenen mogelijk zal worden samen met de ziekte om te leren gaan en dit in de toekomst in het leven te kunnen integreren.Home > Begeleiding > Begeleiding bij kanker