Leven met rouw, verlies , sterven, verdriet en verandering

Wanneer Verlies je pad kruist, is er het Verdriet dat je raakt en de Verandering waar je mee om moet leren gaan komt daar ook nog bij. Er zijn vele vormen van verlies, en het verdriet heeft voor iedereen iets herkenbaars. Waarom kost het ons dan vaak zoveel moeite om hier uiting aan te geven?

Verlies

Verlies komt op verschillende manieren en vaak op een onverwacht moment voor. Een dierbare overlijdt, je komt in een echtscheiding, je verliest een deel van je gezondheid, je raakt je baan kwijt.

Verlies hoort bij het leven, het kan van het ene op het andere moment je leven ingrijpend veranderen. Verlies verwerken en aanvaarden kost tijd en heeft aandacht nodig.

Rouw

Na verlies komt een periode van rouw. Iedereen rouwt op een eigen manier en iedereen ervaart die rouw op een eigen manier. Soms lijkt het alsof je de enige bent die daar last van heeft. Je kunt bijvoorbeeld gevoelens van verdriet en eenzaamheid accepteren, terwijl je sterke emoties als woede of agressie juist niet durft te laten zien. Je neemt afscheid van het leven zoals het was en waar je aan gehecht was.

Rouw is de achterkant van liefde. Een rouwproces hoort bij een ingrijpend verlies. Rouw is persoonlijk en voor iedereen anders en kent voor ieder een ander verloop en duur. 

Sterven

Tegenwoordig is veel taboe rond sterven gelukkig verdwenen en heb je de keuze om dit op jouw eigen-wijze te mogen doen.

Ik kan clienten begeleiden in de laatste levensfase en helpen om samen het leven 'rond' te maken met als doel rust en ruimte te creeren om in liefde los te kunnen laten. Zowel bij degene die gaat sterven als bij hen die achterblijven. Rust en ruimte kunnen op verschillende manieren ontstaan. Door praktische en zakelijke aspecten geordend en geregeld te hebben. Of door juist losse eindjes nog aan elkaar te knopen; de stervende met zichzelf of met naasten. Door herinneringen te maken die nodig zijn. Door te begeleiden wanneer het werkelijk sterven aanstaande is in een omgeving waar men zich veilig voelt. Alles wat nodig is om het laatste stuk zo bewust mogelijk aan te kunnen gaan en zo licht mogelijk te laten verlopen.

Verdriet

Verdrietig zijn is de meest ondergeschoven emotie die we hebben, als je verdriet hebt dien je weer te worden opgevrolijkt toch? Of is dit juist de reden waarom verdriet wat diep weggestopt of weggelachen wordt op een dag zijn weg naar buiten gaat zoeken en je letterlijk en figuurlijk doodziek kan maken? Persoonlijk ben ik overtuigd van het laatste en ik zal mijn clienten helpen om het verdriet dat diep weggestopt is naar boven te halen, te beleven en vervolgens een plek te geven zodat het verwerkt kan worden.

Verandering

Verandering kan een enorme impact hebben op ons dagelijks leven en op onze innerlijke balans. Omgaan met verandering vraagt immers heel veel aanpassingsvermogen, kracht en inzicht. Soms kunnen mensen door grote veranderingen door te maken behoorlijk uit balans raken en hier kan ik een helpende hand bieden door jou inzicht te geven in de situatie en waarom je het op bepaalde punten moeilijk hebt met de verandering en hoe je hier mee om kunt gaan opdat je weer rust en balans in je leven zult gaan ervaren.

Ondersteuning

Verlies en rouw vragen tijd en aandacht. Wanneer je vastloopt in het rouwproces of het te zwaar vindt om het alleen te doen, kan professionele ondersteuning en begeleiding wenselijk zijn. Ik werk op een persoonlijke wijze om samen met jou te onderzoeken hoe je in en na het rouwproces een nieuwe balans en invulling aan je leven kan geven. Je leert beter om te gaan met het verlies.

In een kennismakingsgesprek bespreken we welke manier het beste bij jou past.

 loslaten.jpg

 

Vanwege persoonlijke ervaringen in mijn praktijk en privé situatie , ben ik  misschien juist hierdoor '  verlies ' als een bijzonder aspect van het leven gaan zien. Na het afronden van een aantal opleidingen op het vak gebied van Counseling/ Mediation & Coaching / Verlies en rouwbegeleiding en Psycho oncologische therapie en Vertrouwenspersoon, heb ik mij voorgenomen om aan mijn vak als levensreisbegeleider nog meer vorm en gestalte te gaan geven  Al lange tijd bestond er de wens om ook voor groepen , workshops , thema dagen en meerdaagse activiteiten te organiseren en deze wens is in vervulling gegaan. Laat je informeren over de mogelijkheden.

 

download.png

 Home > Begeleiding > Rouw Verlies Sterven Verdriet Verandering